Т. нар. птича тоалетна на монумента  1000 години Хасково в

...
Т. нар. птича тоалетна на монумента  1000 години Хасково в
Коментари Харесай

Премахват птичата тоалетна от „1000 г. Хасково“

Т. нар. птича тоалетна на монумента   " 1000 години Хасково " в центъра на града, се отстранява. Работници режат ламарините, които преди години бяха в допълнение сложени поради екскрементите на птиците, които вмирисваха региона. 

Както сме писали неведнъж, това допълнение към кулата във тип на голяма тава, е рисково, защото е корозирало и се разпада. 

Монументът е издигнат през 1985 година  по случай 1000-годишнината на Хасково. Проектът е на скулптора Крум Дамянов и архитекта Симеон Борисов.  Часовникът е върху основите на Старата часовниковата кула на Хасково, разкрити при строителството на хотел " Аида " през 60-те години на ХХ в. Преди десетина години копие на кулата бе издигнато малко по- надолу, пред бившето кино „ Аида “. 



През годините монументът по този начин и не се хареса на хасковлии, защото мъчно се вижда  колко е часът. Паметникът е висок 26,5м. Състои се от три равни елементи, свързани композиционно. Часовниковият механизъм е създаден в Лайпциг, Германия.
Монументът символизира четирите направления в света, прехода към новото хилядолетие и Хасково като кръстопътен център сред Изтока и Запада. Той обаче остана неразбираем от жителите на града. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР